Dannebrog 800 år

Verdens ældste flag, Dannebrog fylder 800 år. Det fejrer vi med en kæmpe byfest i dagene d.13. – 15. juni i Vordingborg by. 

Fejringen starter allerede d.1. juni, hvor der i byen lanceres Danmarks længste kunstudstilling, med kunst udelukkende fra lokale kunstnere. Mange af byens butikker vil prydes med hele 3 stykker kunst, hvoraf kunstneren har én bunden opgave, nemlig at Dannebrog skal indgå kunststykket. Alle kunststykkerne er til salg – men du kan først få det hjem efter Valdemarsdag, da hele verden skal have lov til at se Danmarks længste kunstudstilling.

 

Danmarks længste kunstudstilling

I anledningen af Dannebrogs 800 års jubilæum vil man i Vordingborg kunne finde Danmarks længste kunstudstilling. En række af lokale kunstenere har lavet kunst, hvor der er et fælles tema: Dannebrog. Dette kunst vil blive udstillet i nogen af butikkerne i Algade.

 

En af disse kunstnere er Peter Munck-Petersen:

 

Peter bor her i Vordingborg, og har tidligere læst og sat sig grundigt ind i Valdemar’enes og Vordingborgs historie. Dette gjorde han, da han sammen med Mark Stolk lavede en skulpturel vandrerute fra havn, gennem borgen, ned til Kirketorvet og tilbage igen, da man ønskede en forbindelse mellem borgen og byen.

En meget spændende og lærerig historie, der gjorde at jeg er kommet til at holde af denne by – Peter Munck-Petersen

 

 

Peter Munck-Petersen’s kunst vil blive udstillet i Skjold Burne og Din Tøjmand.

Disse to stykker kunst er eksemplarer fra Peter Munck-Petersens kommende udstilling til Dannebrog 800 år.

 

 

 

Historien – Flaget fra himlen:

I 1219 drog Valdemar Sejr i krig i Estland med 30.000 soldater. Det var her flaget ifølge legenden dalede ned fra himlen i slaget ved Lyndanisse – det afgørende slag. Dette blev samtidig begyndelsen på 130 års dansk herredømme i Estland, og var centralt for Estlands tilknytning til Skandinavien og resten af Europa.

Valdemar Sejr byggede en stor borg på stedet for slaget i Lyndanisse, som han kaldte “Danskerborgen” – Tallinn, som den hedder på estisk. Tallinn er i dag hovedstaden i Estland.

 

Valdemarsdag & royalt besøg

Men hvorfor er det så, at 800 års jubilæet ligger den 13-15 juni? Det er fordi d. 15. juni er Valdemarsdag, som ifølge legenden skulle være den dag Dannebrog faldt ned fra himlen i 1219. Derfor kommer H.K.H. Kronprins Frederik til Vordingborg på selveste Valdemarsdag og fejrer Dannebrog 800 år.

 

Valdemar´ene og Vordingborg

Valdemar den Store var en mand med store visioner, og han byggede en borg som fik navnet Vordingborg – Valdemar den Store er altså grundlægger af skønne Vordingborg. Men det var Valdemar Sejr som bragte fra Estland til Vordingborg og gjorde det til danskernes flag.Denne borg blev et sted der blev brugt meget af både Valdemar den Store, Valdemar Sejr og senere Valdemar Atterdag – Vordingborg kan måske endda kaldes hjemstedet for Valdemar.

 

Du kan følge eventet på vores Facebook som vi løbende opdatere.