Dannebrog 800 år

Verdens ældste flag, Dannebrog fylder 800 år. Det fejrer vi med en kæmpe byfest i dagene d.14.-15. juni i Vordingborg by.
Bycentrum Vordingborg, Danmarks Borgcenter og Vordingborg Kommune har i samarbejde sammensat et fantastisk 
festligt program med noget for enhver smag. Højdepunktet bliver Kronprinsparrets besøg i Vordingborg lørdag 15. juni kl. 16-18, men både før og efter vil Algade, Slotstorvet og Borgterrænet syde af liv og aktiviteter.

Det detaljerede program med præcise tidspunkter og stedsangivelser for aktiviteter og koncerter.

 

Udvidet åbningstid

 

Fredag d.14. juni åbent til kl. 20.00.

Lørdag d.15. juni åbent til kl. 16.00.

 

 

Aktiviteter

Vi har arrangeret en masse forskellige aktiviteter i løbet af fredagen og lørdagen, og vi har også hevet en masse nye ting ind, som vi ikke har prøvet før.

 

Dannebrogsbanko

Fredag eftermiddag kl. 16.30-18.00, vil der være Dannebrogsbanko på det torvet ved det nye borgerservice.

Hovedpræmien er en tur til Tallinn, til en værdi af 10.000 kr.

De 2 første plader koster 20 kr pr stk, herefter koster pladerne 10 kr. pr. stk.

Husk at komme i god tid, så er der tid til at købe plader og finde en plads inden spillet starter.

 

Ridderskole

Har du hvad der skal til?

En ægte ridder kan skyde med bue og pil og slås med sværd.

Vi har indhentet de bedste riddere, til at undervise kommenede riddere. Og kæmper man sig igennem træningen, så bliver man slået til ridder af Valdemar Sejr.

Det foregår i Algade, og ridderskolen starter ved Jonica, Algade 44 – der er 3 poster ialt, og ved sidste post bliver man slået til ridder.

 

Live musik

VI har også sørget for at man kan sidde og nyde lidt skøn musik.

Fredag kan man kl. 18.00-20.00 høre Nykøbing F. Postorkester på Slotstorvet. Efterfølgende kan man gå hen til Café Einstein og høre Da Cunha Duo, der spiller kl. 20.00-22.00.

Lørdag kl. 12.00-15.00 spiller Morten Lohorst og Christian Nissen ved Amigobar. Kl. 13.30-14.15 synger Præstøkoret på Slotstorvet.

Efter kronprinsparret har været på besøg lørdag, kan man kl. 20.00 vælge om man vil høre Resound Hitband hos Kafé Ann’en eller Christian Nissen hos Amigobar.

 

Spil caféer

Et par af vores medlemsbutikker har arrangeret forskellige spil hos dem. Din Skobutik og Jonica har lidt forskelige spil i gaden hos dem, og Kaffebønnen og Jane B har lavet en spilcafé hos dem.

Maggie Dee har lavet nogle mega spil, som man kan spille ude foran hendes forretning.

Derudover har vi selv fået lavet 2 kæmpe puslespil, der forestiller det estiske flag og Dannebrog. De vil komme til at være i Algade.

 

Middelalder aktiviteter

Da det var i 1219 flaget ifølge legenden faldt ned fra himlen, har vi sørget for der også er lidt aktiviteter med middelalder tema.

Fredag aften vi der være en kamparena og noget tovtrækning. Der vil også stå en gabestok, som man kan få taget billeder med.

Vi har også arrangeret, at der kommer nogen ildgøglere, der vil stå forskellige steder i Algade, og lave et show med ild.

 

Både fredag og lørdag vil der være en Herold, der går igennem Algade og fortæller hvornår hvad sker, og hvor henne.

 

Ponyridning

Lollands bank har for sørget for, at der er ponyridning ved Badstuegade fredag eftermiddag fra kl. 14.00-17.00

 

Byvandring

Byvandring i Valdemar Sejrs Vordingborg.

Tag med Dorthe Wille-Jørgensen, arkæolog og historisk formidler, på en spændende byvandring i Valdemar Sejrs fodspor.

Hvorfor snor Algade sig som den gør? Boede Valdemar Sejr i Vordingborg? Og mange andre spørgsmål kan du få svar på, på denne spændende vandring gennem bymidten og de omkringliggende gader.

Vi fejrer Dannebrog 800 år, verdens ældste nationalflag, og flaget som Valdemar Sejr ifølge legenden, fik fra himlen ved slaget ved Lyndanisse. Hør historien om kongen, byen og hans sejre på en rolig og interessant byvandring i Algade Vordingborg.

OBS! Turen er ikke handicapvenlig

Byvandringen starter ved Det nye Byens Tøjhus, Algade 58, kl. 10.30

Det koster 80 kr.

 

Du kan tilmelde dig på DGI’s hjemmeside her

 

Aktiviteter

Som noget helt nyt prøver vi at få hoppeborge i Algade. Der vil være 2 forskellige, afhængig af hvor gammel man er. De vil stå i Algade hele lørdag.

Lørdag vil der også være et slikkepindeværksted, hvor man kan lave slikkepinde med Dannebrogsfarver.

Til de lækkersultne har vi også sørget for at man kan købe candyfloss både fredag og lørdag.

 

 

Markedsplads

Slotstorvet mellem Algade og borgterrænet forvandles til en livlig markedsplads.

Vi får fint besøg af den legendariske og autentiske estiske middelalderrestaurant Olde Hansa. De slår en pop-up restaurant op, hvor man kan smage lækre estiske middelalderinspireret specialiteter.

Ydermere vil Slotstorvet syde af lækre delikatesser, små madboder, og et hyggeligt cafémiljø. Der sælges tøj samt costume made tørklæder med byens vartegn Gåsetårnet. Kunsthåndværkere sælger speciel designet lertøj og glaspynt. I Skjold Burnes bod, vil man kunne købe Dannebrog øl, Dannebrog vin samt Møn Dragéer specielt lavet til begivendeheden – disse sælges kun i Vordingborg og er lavet i et begrænset oplæg.

Torvet fyldes med lokale virksomheder, restauratører og producenter.

 

Det detaljerede program med præcise tidspunkter og stedsangivelser for aktiviteter og koncerter.

 

Fejringen starter tidligt….

Fejringen starter allerede d.1. juni, hvor der i byen lanceres Danmarks længste kunstudstilling, med kunst udelukkende fra lokale kunstnere. Mange af byens butikker vil prydes med mindst 3 stykker kunst, hvoraf kunstneren har én bunden opgave, nemlig at Dannebrog skal indgå kunststykket.

Alle kunststykkerne er til salg – men du kan først få det hjem efter Valdemarsdag, da hele verden skal have lov til at se Danmarks længste kunstudstilling.

 

 

Kongekroner, flag og tyl

Algade vil blive udsmykket på mange forskellige måder.

Lygtepælene vil blive pyntet med kongekroner, der skal vise at vi er en kongeby.

Desuden vil der selvfølgelig være en masse flag. Der vil være flagranker gennem Algade, og mange af butikkerne vil have flag i vinduerne.

Træerne pynter vi med rødt og hvidt tyl – rødt tyl og stammen og hvide tyl pompomer i trækronerne.

 

 

Historien – Flaget fra himlen:

Baggrunden for fejringen af 800-året for Dannebrog i kongebyen Vordingborg er, at det var her kong Valdemar Sejr residerede på Vordingborg Slot i 1219. Sagnet siger, at Dannebrog faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse i Estland den 15. juni 1219, hvor Valdemar Sejr kæmpede mod esterne. Med Dannebrog som kampfane slog Valdemar Sejr esterne, og herefter var den nordlige del af Estland et hertugdømme under den danske krone, indtil Valdemar Atterdag solgte besiddelsen i 1346.

 

Valdemar´ene og Vordingborg

Valdemar den Store var en mand med store visioner, og han byggede en borg som fik navnet Vordingborg – Valdemar den Store er altså grundlægger af skønne Vordingborg. Men det var Valdemar Sejr som bragte Dannebrog fra Estland til Vordingborg og gjorde det til danskernes flag. Denne borg blev et sted der blev brugt meget af både Valdemar den Store, Valdemar Sejr og senere Valdemar Atterdag – Vordingborg kan måske endda kaldes hjemstedet for Valdemar.

 

Du kan følge eventet på vores Facebook som vi løbende opdatere, eller på Dannebrog 800 år